بررسی لنز هلیوس 44m
هلیوس 44m یا هلیوس 58mm f2 یک لنز روسی است که قدمتی در حدود ۵۰ سال دارد که مدل های بسیار زیادی از آن ساخته شده است که انواع مختلفی دارد اما همگی آنها از لحاظ اپتیک و المان های عدسی یکسان هستند و فقط تعداد پره های دیافراگم و نحوه ساخت بدنه و دیافراگم آنها تفاوت دارد.
برای مثال ۴۴.۲، هشت پره دیافراگم و ۴۴.۵ شش پره دیافراگم دارد. پس نتیجه میگیریم ۴۴.۲ در دیافهای بسته از بوکه های بهتری نسبت ۴۴.۵ برخوردار است ولی در باز ترین حالت دیافراگم تفاوتی ندارند.
مانت این لنز از نوع m42 است که به مانت پیچی معروف است که اکثر لنز های روسی با این مانت یا مانت m39 ساخته میشدند که مانت m42 معمولا درصد بیشتری را به خود اختصاص میداده. برای استفاده این لنز روی دوربین های امروزی نیازمند کانورتور هستیم.
نکته قابل توجه این است که کانورتورهایی که برای دوربین های کنون و سونی های بدون آینه هست فقط یک تیوب تو خالی بدون عدسی هستن و استفاده از آنها روی نتیجه و کیفیت نهایی عکس تاثیری نمیگذارند اما کانورتورهایی که برای لنز های نیکون ساخته شده اند متاسفانه در دو دسته با عدسی و بدون عدسی هستند. آن دسته که بدون عدسی هستند فکوس بی نهایت نمی دهند و آن دسته که دارای عدسی هستند افت کیفیت دارند و در نتیجه نهایی عکسهایمان تاثیر میگذارند.
مینیمم فکوس این لنز 50cm است که برای یک لنز ۵۸ میلیمتری تقرییا مناسب است. این لنز بدنه ای از جنس فلز دارد که بسیار مستحکم ساخته شده است و احساس خوبی به عکاس از لحاظ استحکام لنز میدهد.
عملکرد این لنز روی دوربین های فول فریم در f2 مرکز عکس بسیار شارپ است اما کنتراست کم و کرنر ها به شدت سافت هستند. در f2.8 باز مرکز عکس بسیار بسیار شارپ است در این دیاف کنتراست بیشتر میشود ولی کرنر ها همچنان سافت هستند و اگر بخواهیم به یک کرنر شارپ برسیم باید دیافراگم را تا ۱۱ ببندیم که این اصلا معقول نیست.
پس نتیجه میگیرم که این لنز فقط به ما مرکز شارپی میدهد و باید مرکزگرایانه با آن عکاسی کنیم و این فکر که عکاسی در مرکز جالب نیست را از سر بیرون کنیم و اصل ساخت این لنز هم همین بوده که در مرکز شارپ باشد.
نکته جالب این است که در این لنز خطای رنگی به شدت کم است و جای تعجب دارد که در آن زمان با آن اپتیک های قدیمی چقدر خوب توانسته اند خطای رنگی را کنترل کنند.
این لنز فلر بسیار زیاد و غیر قابل کنترلی دارد پس باید در عکاسی در نور مستقیم آفتاب و همچنین نور آتلیه این فلر ها را در نظر بگیریم و مراقب آنها باشیم. البته امروزه بسیاری از عکاسان پرتره کار از فلر برای زیباتر شدن عکس استفاده میکنند.
دیستروشن لنز بسیار خوب کنترل شده و میتوان گفت دیستروشن ندارد.
روی f2 شاهد کمی ویگنت هستیم که این خطا در f5.6 کلا از بین میرود.
بوکه های این لنز روسی فوق العاده است و عدسی های به خصوص این لنز باعث میشود که افکت خیلی جالبی را در بوکه ها شاهد باشیم که تصور میشود بوکه ها به دور سوژه ای که در در مرکز قرار گرفته است میچرخند بسیاری از عکاسان به خاطر همین بوکه های خاص است که این لنز را خریداری میکنند
.
نکته دیگر که باید بدانیم این است که از انجایی که این لنز برای دوربین های فیلم خور قدیمی ساخته شده است پس یک لنز فول فریم محسوب میشود پس در نتیجه روی بادی های کراپدار دیگر این حالت خاص بوکه را ندارد ولی از لحاظ شارپ در مرکز تفاوتی با دوربین های فول فریم ندارند و عملکرد آن روی دوربینهای کراپدار دقیقا مانند دوربینهای فول فریم است با این تفاوت که افکت خاص بوکه ها خیلی کمتر میشود.
سلام ، آیا این لنز روی اگر روی بادی کانن ۶۰ دی بخواهم استفاده کنم خوبه ؟
بله ولی نیاز به یک کانورتور دارید و فاصله کانونی ضربدر ۱.۶ میشه