iso در عکاسی به چه معناست و چه کاربرد هایی دارد. وقتی صحبت از عکاسی و دنیای عکاسی با دوربین های آنالوگ و دیجیتال میشود با سه واژه آشنا خواهیم شد:
ایزو (iso), دیافراگم(Apreture) وسرعت شاتر(shutter speed) در این گفت وگو میخواهم برای شما از ایزو که یکی از مهمترین المان های جبران نور درتصویر است و میتواند در بسیاری مواقع به شما قدرتی فوقالعاده دهد صحبت کنم.
در ابتدا جالب است بدانید ایزو مخفف International Standard Organisation می باشد
در عکاسی آنالوگ ایزو ASA تعیین کننده ی میزان حساسیت فیلم به نور است که احتمالا عدد ایزو را روی جعبه فیلم های عکاسی دیده باشید (۱۰۰ ۲۰۰ ۴۰۰ ۸۰۰) که نشان دهنده میزان حساسیت آن فیلم به نور است.
ولی دراین متن بیشتر تمرکز من به مفهوم ایزو در عکاسی دیجیتال است.دردوربین های دیجیتال ایزو میزان حساسیت سنسور به نور است که به شما این قدرت را میدهد تا میزان حساسیت سنسور دوربین خود را نسبت به نور کنترل کنید.
هرچه ایزو را در فضا های کم نور بالا ببرید سنسور حساسیت بیشتر به نور موجود نشان میدهد و به روشن شدن عکس شما کمک میکند و هرچه ایزو را در فضاهای پر نور پایین بیاورید حساسیت کمتری به نور موجود نشان دهد و نور عکس شما متعادل خواهد شد.
کمینه و بیشینه ایزو در دوربین ها متفاوت است که هر چه این اعداد بیشتر و کمتر باشد در دوربین ما یک امتیاز محسوب میشود.
در روربین های نسبتا معمولی این عدد بین۱۰۰ تا ۶۴۰۰متغیر است ولی در حال حاضر دوربین هایی در بازار موجود است که دارای کمینه ۲۵ و بیشینه ۲۵۶۰۰۰میباشد که این اعداد خیلی شگفت انگیز است و قطعا در آینده بیشتر و کمتر هم خواهند شد زیرا تکنولوژی دوربین ها به شدت در حال رشد است.
چگونه میتوانیم از ایزو بهترین استفاده را داشته باشیم؟
میرسیم به این موضوع که چگونه از ایزو به بهترین نحو استفاده کنیم میخواهم به شما یک راهکار بسیار موثر بدهم قبل از استفاده از ایزو از خود چند سوال بپرسید:
۱-آیا من از سه پایه استفاده میکنم؟
اگرشما از سه پایه استفاده می کنید می توانید برای جبران نور از پایین آوردن سرعت شاتر استفاده کنید چون سه پایه لرزشی ندارد و عکس شما تارنمی شود و در این موقیت است که می توانید از ایزو را پایین بیاورید و کمبود نور خود را باسرعت شاتر جبران کنید.(با مطالعه مقاله سرعت شاتر به خوبی با ان آشنا خواهید شد)
۲-سوژه من ثابت است یا در حال حرکت؟
اگر سوژه شما در حال حرکت است و شما میخواهید از آن سوژه تصویر ی ثابت(فریز) داشته باشید میتوانید ایزو را بالا ببرید زیرا مجبور هستید برای فریز کرد سوژه از سرعت شاتربالا استفاده کنید و اگر ایزو را بالا نبرید عکس کم نوری خواهید داشت در این لحظه است که ایزو به کمک شما می آید و کمبود نور را جبران میکند.
۳-میخواهم عمق میدان در تصویر داشته باشم یا نه؟
اگر شما به عمق میدان زیادی در تصویر احتیاج نداشته باشید میتوانید دیافراگم را باز کرده و نور بیشتری را به دوربین خود هدایت کنید در این موقع است که میتوانید ایزو راپایین بیاورید.(با مطالعه مقاله دیافراگم اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب خواهید )
۴-آیا میتوانم از منابع نوری کمک بگیرم یا خیر؟
استفاده از منابع نوری وفلاش وحتی روشن کردن یک لامپ هم باعث میشود از ایزو پایین تری استفاده کنید
۵-آیا میخواهیم تصویرمان نویز داشته باشد یا خیر؟
بالابردن ایزو باعث افزایش نقطه های ریزی بر روی عکس میشود که به آن ها نویز میگویند(همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید) و وجود این نویز ها بر روی تصویر کمی از وضوح عکس میکاهد. اما بعضی از عکاسان به بودن نویز بر روی عکس علاقه دارند و به نظرشان تصویر را زیباترمیکند که این موضوع کاملا سلیقه ای می باشد, نا گفته نماند که میزان نویزی که یک در ایزو های بالا بر روی تصویرمان میفتد به اندازه فیزیکی سنسور دوربین نیز بستگی دارد هرچه اندازه سنسور دوربین بزرگترباشد میزان نویز کمتری ایجاد میشود و هرچه کوچک تر بیاشد نویز بیشتری در ایزو های بالا بر روی عکس ایجاد میکند. پس اگر شما هم از آن دسته از عکاسان علاقه مند به نویز هستید بسته به نوع دوربین خود ایزو را بالا ببرید.
۶-از این تصویر در چه ابعادی میخواهیم استفاده کنیم؟
طبق گفته قبل با بالا بردن ایزو بر روی تصویرمان نویز ایجاد میشود این نقطه های به دلیل اندازه بسیار کوچکشان ممکن است بر روی صفحه نمایش دوربین اصلا مشخص نباشد و به چشم نیاید ولی اگر عکس را در سایز های بزرگ تر دیده و یا چاب کنید آنوقت است که به خوبی خودشان را نشان خواهند داد. پس اگر میخواهید از تصویرتان درسایز های بزرگ استفاده کنید تا میتوانید کمتر ایزو را بالاببرید.
پس قبل از استفاده از ایزو حتما این سوالات را از خود بپرسید تا بهتر و مفید تر از ایزو استفاده کنید
در بعضی از مکان ها شما مجبور میشوید از ایزو بالا استفاده کنید:در باشگاه ها و یا ورزشگاه ها در شب و شرایط نوری کم که سوژه ها در حال حرکتند و حرکتشان در لحظه اتفاق میفتد و شما میخواهید از آنها تصاویر فریز و مهیجی داشته باشید و نمیتوانید سرعت شاتر پایینی را انتخاب کنید باید کمبود نور را با ایزو های بالاجبران کنید.
همینطور در موزه ها نمایشگاه ها و گالری ها که اغلب نور کمی دارند و استفاده از فلاش غیر مجاز میباشد و همانا در کنسرت ها تاتر ها که استفاده از فلاش مناسب نیست مجبور هستید ایزو را بالا برده و کمبود نور را جبران کنید.
امیدوارم که با خواندن این مطلب به خوبی موقعیت های استفاده از ایزو را درک کرده باشید.
جامع و تقریبا کامل بود. مرسی از مطلب مفیدتون
بسبار عالیییییییی بود ،،،،،، سپاس از شما
ممنون از شما