تاثیر سوررئالیسم بر زیبا شناسی و پیدایش آثارهنری وعکاسی دیجیتال
در میان جوامع بشری هنر از جایگاه ویژه و با اهمیتی برخوردار می باشند تمام هنرها در بین این جوامع نشان دهنده نوعی اندیشه و بینش اند. در میان همه هنر، هنرهای بصری دارای کارکرد ویژهای نیز می باشند لذا پژوهش و شناخت آن ضروری به نظر می رسد مکتب سوررئالیسم یکی از مکاتب و اندیشه های موثر بر هنر و ادبیات در قرن بیستم می باشد که رویکرد خاصی به زیبایی شناسی دارد هدف این مقاله شناخت تاریخچه و پیدایش آن و پرداختن این رویکرد به زیبایی شناسی و خلق آثار عکاسی وهنری می باشد .
سوررئالیسم در واقع عصیان است . عصیان اساسی بر ضد تمدن است آنچه می خواهد تنها انقلاب فکری و هنری نیست . بلکه در عین حال انقلابی اجتماعی و بویژه آزادی عمل بشریت است . سوررئالیسم به معنی وسیع کلمه نوعی فلسفه است . زیرا جهان بینی تازه ای ارائه می کند . بدنبال کشف رازکیهانی است . نه اینکه نوعی عصیان است این عصیان حاصل هوس روشنفکرانه نیست . بلکه برخوردی است تراژدیک بین قدرت های روح و شرایط زندگی »
در مکتب سوررئالیسم برای هنرمند تنها تصاویر و ترکیبات عالم محسوس و مادی بیرون که توهمات و تداعی های ترکیب بخش در ضمیر ناهشیار است در این شیوه یکی از اهداف هنرمند این است که نیروی تخیل خود را از زیر نظارت عقل و هدایت اراده بیرون آورد و از هر قید و بند منطقی و اجتماعی آزادش کندتا بتواند از ثمره تداعی ها و دیگر فعالیت های آن نیرو در حالت های بیداری و خواب و نیمه هوشیاری مضامین و اشکالی نو ظهور و تصادفی برای آفرینش های هنری خویش بدست آورد .
زیبایی شناسی سورئالیسم:
یکی از واکنش های مهم به زیبایی شناسی در قرن بیستم آثار هنری و نظری سورئالیست ها می باشد . در توصیف آثار سوررئالیستی با واژه هایی همچون تداعی ،رویا،شگفت،خیالبافانه،ناخودآگاه ، مواجه می شویم که هر کد ام می توانند بیانی هنری و زیبا شناختی داشته باشند کارها و آثار سوررئالیست متاثر از روانکاوی« فروید»۱۰ و روانشانسی شاگردش« یونگ»نیز بودند آثار سوررئالیست ها از مهمترین آثار و اسناد کارآیی ناخودآگاه است .
در بحث ناخودآگاه فروید نظریات با اهمیتی را دارد فروید در ابتدای کارش ذهن را به سه بخش تقسیم بندی می کند : خودآگاه «ego» پیش خودآگاه «superego» و ناخودآگاه «id»
انتشار کتاب فروید با عنوان تعبیر رویا در ابتدای قرن بیستم اهمیت ناخودآگاه را تبیین می کند . که رفتار ما انسانها از بعدی از ذهن ناشی می شود که فقط بخشی از آن جنبه آگاهانه دارند و بخش زیادی جنبه ناآگاهانه دارند و به طور مستقیم در رفتار ما بروز می کند . ضمیر ناخودآگاه مخزن تمام امیال ،هراس ها،خاطرات و انگیزه های غریزی است که به هر دلیل مجال بروز به آنها نداده و سرکوب شان کرده ایم نکته دیگر رویا است و تصاویری که در خواب می بینیم همان امیال خود ما هستند که می خواهیم انجام دهیم ولی هرگز در بیداری نمی توان محققشان کرد بنابراین رویا زبان ناخودآگاه است .
تعبیر فروید از رویاها آن چیزی است که ما را به ناخودآگاه می رساند فروید معتقد است اگر ناخودآگاه به خودآگاه ارتباط برقرار کند خلاقیت هنری اتفاق می افتد .
در بحث از ناخودآگاهی هنرمند در جریان تولید و آفرینش اثر هنری و نیز ناخودآگاهی مخاطب اثر هنری در زمان دریافت یونگ مباحث راهگشای دارد یونگ معتقد است که تحلیل روانی هنرمندان همواره آشکار میسازد که می خواست آفرینش هنری منبعث از ناخودآگاهی قدرت بسیار دارد و سخت شگفت و خودکامه است او تاکید کرد که اثر هنری به سان یک موجود زنده درون ذهن هنرمند ریشه می کند و پس از عرضه برهمگان از آفریننده اش مستقل می شود هنرمند حتی اگر اراده کند هرگز به سازوکار و استقلال اثر پی نخواهد برد به همین دلیل موقعیت مرکزی بحث از ناخودآگاه در آفرینش اثر هنری و از خود به درشدگی هنرمند به ویژه نقش مخاطب هنری در پیدایش اثر هنری در نوشته هایی یونگ بود و هرگز نمی توان تاثیر ر ا بر زیبایی شناسی قرن بیستم نادیده گرفت .
هنرمندان سوررئالیسم با تاکید بر تخیلات نا متعارف تداعی ،رویا ، رویکرد جدیدی را جایگزین شیوه ها و انواع سبک های هنری کردندن . شیوه هایی ابداعی آنها که هنرمندان کشورهای مختلف را تحت تاثیر قرار داد.
آثار هنری فوق العاده زیبا سورئال دیجیتالی
اغلب مردم، چه علاقمند به آثار هنری باشند چه علاقه ای به هنر نداشته باشند، مطمئنا با دیدن آثار هنری سورئال مجذوب آن ها می شوند. آثاری سوررئال خارق العاده، فراتر از منطق، ماورای فیزیک و آزاد از هر گونه محدودیت مکان و زمان هستند که در پشت عناصر هنری مستتر شده اند. هنرمندان سبک سورئال دیجیتالی از ابزارهای مدرن و پیشرفته ای استفاده می کنند که به این امکان را برای آن ها فراهم می کند تا بتوانند ایده های خود را فراتر از آنچه در واقعیت وجود دارد به تصویر بشکند.
هر روزه طراحان و هنرمندان با ایده های جدید و حیرت انگیز ما را با روش های نو و جدیدی که در طراحی بکار می برند بیش از پیش به شگفت وا می دارند. به این فکر می کنم که اگر Salvador Dali امروز بود و این ابزار را در اختیار داشت چه آثار با شکوهی خلق می کرد!
ُامروز تعدادی اثر هنری سورئال دیجیتالی منحصر به فرد و بی نظیر برای شما گردآوری کرده ایم. مجموعه ای که مشاهده می کنید از هنرمندان مختلف و با سبک های متفاوت می باشد. برخی از این هنرمندان برای به تصویر کشیدن ایده های خود از عناصر وکتور و برخی دیگر از نقاشی های دیجیتالی، مدلسازی سه بعدی و دستکاری عکس استفاده کرده اند. مطمئنم از دیدن این آثار لذت خواهید برد.
منابع و ماخذ :
۱- پاکباز، رویین،دایره المعارف هنر،تهران،فرهنگ معاصر ،۱۳۸۵-چاپ پنجم
۲- مرزبان ،پرویز،خلاصه تاریخ هنر،تهران ،نشر علمی و فرهنگی ۱۳۸۳چاپ دوازدهم
۳- فروید ،زیگموند ،تفسیر خواب ترجمه رویگریان شیوا، تهران،نشر مرکز۱۳۸۲.